ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙKΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Πρέκας Επιφάνειος - PDTC

* Ψυχοθεραπευτής  

210 99 59 640 & 6944 100 101
¨Ηλιούπολη - Αττική¨
A+ A A-

Με ένα Τablet στα χέρια

Σήμερα, σε όποιο σπίτι και εάν βρεθώ, ένα Tablet κάπου θα υπάρχει έτοιμο για χρήση.

Η ενημέρωση δεν είναι πια μια απλή ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου, είναι δικαίωμα και μάλιστα από τα σπουδαιότερα. << Οικουμενική Διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άρθρο 19 >>.
Διαφορετικά υστερεί, γίνεται αδύναμος και ευάλωτος.   
                                                                      
Το  Internet, το Facebook, το You Tube, το Instagram και τα ΜΜΕ παρέχουν ένα υπέρογκο φάσμα παροχής πληροφοριών.
Από την μία παρέχουν απίστευτα οφέλη, αλλά παράλληλα εγκυμονούν και αμέτρητους κινδύνους...  



Παράδειγμα

Η άμετρη χρήση του διαδικτύου συχνά ευθύνεται για την αποξένωση την απομάκρυνση των ανθρώπων την χαλάρωση των ανθρώπινων σχέσεων την αποπροσωποποίηση της ανθρώπινης επαφής την έγκλειστη εικονική πραγματικότητα την ανάπτυξη μίας στάσης παθητικότητας, την αδράνεια απέναντι στην πραγματική ζωή και τα προβλήματά της
Ο εκφοβισμός, η αποπλάνηση, ο ηλεκτρονικός τζόγος αποτελούν συχνό φαινόμενο των κινδύνων του Internet
Επίσης, οι "κολλημένοι" χρήστες έχουν περίπου εν’ τρίτο μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα, εθισμούς, νευρώσεις, φοβίες και πολλά άλλα ψυχολογικά προβλήματα, σε σχέση με τους κοινούς χρήστες.

Εθισμός
Πολλοί νέοι σήμερα ψάχνουν τρόπο να αποκοπούν από τα προβλήματα της καθημερινότητας και προσπαθούν ασυνείδητα να  κατευνάσουν τα έντονα συναισθήματα που τους κατακλύζουν προστρέχοντας συχνότερα στο διαδίκτυο.
Μέσω του τρόπου αυτού αποσυνδέονται από την πραγματικότητα, καταργούν τα  όρια, παρουσιάζουν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, παρουσιάζουν τάσεις κατάθλιψης, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κοινωνικό άγχος.
Αποξένωση από τον πραγματικό κόσμο
Αυτό προκύπτει διότι, επιτρέπει στους ανθρώπους να ψυχαγωγούνται ή να επικοινωνούν χωρίς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της προσωπικής επαφής.  
Αναπτύσσουν Διαδικτυακές (on-line) σχέσεις χωρίς να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους...

Παραπληροφόρηση   
Στο διαδίκτυο καραδοκεί πάντα ο κίνδυνος έκθεσης σε πληροφορίες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι ελλιπείς ή τροποποιημένες με σκοπό την παραπλάνησή του χρήστη, περιορίζοντας παράλληλα και την ελευθερία της σκέψης του...
Οι επιτήδειοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να νοθεύουν την ποιότητα της παρεχόμενης ενημέρωσης ή πληροφορίας και να γεννούν φαινόμενα παραπληροφόρησης και παραπλάνησης της κοινής γνώμης...  
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σήμερα, έχουν μετατραπεί σε τύραννο και δυνάστη της ανθρώπινης σκέψης...
Η πλύση εγκεφάλου που υφίστανται πολλοί ανυποψίαστοι νέοι που επισκέπτονται παρακινδυνευμένες ιστοσελίδες, έχει ως  αποτέλεσμα την υιοθέτηση αρνητικών προτύπων, τόσο συμπεριφοράς και δράσης, όσο και ιδεολογίας κλ.

Επικίνδυνο κοκτέιλ
Δυστυχώς, εικόνα και ήχος μαζί  εισβάλουν βίαια στο ασυνείδητο των ανυποψίαστων νέων και κατασκευάζουν ένα τρομερό κοκτέιλ υποβολής  χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από το άτομο, έχουν τη δύναμη να παραποιούν και να διασπείρουν ψεύδη ως αλήθειες, που όμως το νεαρό άτομο μπορεί να της υιοθετήσει και να της προσαρμόσει στην προσωπικότητα του ως δεδομένες.

Οπότε πρέπει να γίνει συνείδηση στον κάθε έναν μας ότι,  όπως κάθε τεχνολογικό μέσο έτσι και το διαδίκτυο μπορεί, είτε να απογειώσει, είτε να καταρρακώσει τους ανθρώπους και τον πολιτισμό τους...

Μια συνειδητοποίηση  
Σήμερα μέσω του διαδικτύου μαθαίνουμε ευκολότερα, ότι μας ενώνουν αρκετά κοινά προβλήματα και αύριο ίσως αναζητήσουμε κοινές λύσεις, παραβλέποντας τις διαφορές και τις μέχρι τώρα διακρίσεις.