Πρέκας Επιφάνειος - PDTC
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Ψυχοθεραπευτής

Ψυχολογική Υποστήριξη & Αντιμετώπιση
Πληροφορίες :
210 99 59 640 / 6944 100 101
A+ A A-

Άρθρα - Δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ

arthra1

Εδω μπορείτε να διαβάσετε τα τελευταία δημοσιοποιημένα άρθρα μου.
Η Λογική που μπορεί να σε Τρελάνει.
Τι τραγική ειρωνεία κι’ αυτή...


ΑΓΩΝΑΣ: ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ VS ΛΟΓΙΚΗ
ΓΗΠΕΔΟ: Ο ίδιος
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μυαλό

Μάχη Τιτάνων!
Ποιός θα είναι ο νικητής?
Ποιος κερδίζει!, πότε, πώς και γιατί, αναπτύσσεται παρακάτω.

heartbrain
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν σιγά, σιγά να δούμε αυτό το πολύ περίπλοκο και δύσκολο θέμα...

Τα συναισθήματα «υπό ερωτικές συνθήκες, ενοχές ή διλλήματα» ενίοτε γίνονται περίπλοκα, αντιφατικά, ακόμα και ανεξέλεγκτα… μιλάμε για μία φάση της ζωής μας, του τύπου «χάους»...

Διαβάστε περισσότερα: Πόλεμος μέχρις εσχάτων! - Συναίσθημα εναντίον Λογικής

Τελικά? - Οι άνθρωποι Γεννιούνται ή Γίνονται.

Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ευθύς εξ αρχής.


<< Οι άνθρωποι και γεννιούνται, και γίνονται >>

Δυο λόγια τεκμηρίωσης της παραπάνω τοποθέτησης.

Από την ημέρα της σύλληψης του εμβρίου, ο οργανισμός του αρχίζει να αναπτύσσει «πέραν των άλλων» και τα λεγόμενα πρωτογενή ορμέφυτα”... μόλις γεννηθεί βλέπουμε τα χαρακτηριστικά του και όχι τον χαρακτήρα του ή την προσωπικότητα του.

Διαβάστε περισσότερα: Τελικά... Οι άνθρωποι Γεννιούνται ή Γίνονται

 H Φτώχεια = Νόσος

Ερώτηση... μα υπάρχει τέτοια νόσος..?   Ναι υπάρχει... και είναι και πολύ σοβαρή μάλιστα!

Για πολλές κατηγορίες συνανθρώπων μας στην Ελλάδα του σήμερα., η  Φτώχεια είναι νόσος...  και η αντιμετώπιση της έχει πολλές θεραπευτικές δυσκολίες.

Λαϊκή ρήση
<<  Όταν η φτώχεια μπαίνει από την πόρτα...  η αγάπη φεύγει από το παράθυρο >>

Παρακαλώ... δώστε όμως έμφαση, στο ρήμα μπαίνει του αποφθέγματος... διότι το ρήμα μπαίνει σηματοδοτεί ότι... το ζευγάρι πριν είχε χρήματα για τις ανάγκες του... χρήματα που τώρα χάθηκαν... 

Διαβάστε περισσότερα: Η Φτώχια = Νόσος... πότε και ποιοι νοσούν.

Είναι δεδομένο πως, οι γυναίκες σήμερα!, είναι αυτές που τελικά διαλέγουν τους άνδρες!, ως φίλους, εραστές, συντρόφους ή συζύγους και όχι το αντίθετο, όπως νομίζουμε μερικοί από εμάς...

Σε όλους μας είναι γνωστό ότι, τα δύο φύλα από την γέννηση τους έχουν διαφορετική ανατομία - και ως εκ’ τούτου έχουν διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικές προτεραιότητες, διαφορετικές αντιλήψεις, διαφορετικές πεποιθήσεις και εν τέλει διαφορετικές συμπεριφορές προκειμένου να τις καλύψουν.

Ας το εξετάσουμε λίγο όμως:

Διαβάστε περισσότερα: Γυναίκες... που ποτέ δεν φταίνε…

 H παρατεταμένη οικονομική κρίση που βιώνουμε ως χώρα τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς έχει οδηγήσει πολλούς συνανθρώπους μας στην χρήση ηρεμιστικών, αγχολυτικών, υπναγωγών και λοιπών αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Πριν από 10 - 15 χρόνια, όποιος έπαιρνε Αγχολυτικά ή άλλου τύπου Ψυχοφάρμακα στην Ελλάδα ήταν δακτυλοδεικτούμενος και προβληματικός...

Σήμερα, πολύ δύσκολα θα βρεις κάποιο σπίτι, που να μην έχει στο φαρμακείο του, ηρεμιστικά, αγχολυτικά, υπναγωγά ή κάποιου τύπου αντικαταθλιπτικά φάρμακα. 

Στην Ελλάδα του σήμερα.., ρωτάει ο ένας τον άλλον, τι φάρμακα παίρνεις εσύ, διότι εγώ παίρνω αυτά και αυτά... λες και είναι κάτι το εντελώς φυσιολογικό...

Διαβάστε περισσότερα: Οικονομική κρίση & Ψυχοφάρμακα

Ερώτηση
Μα!, τι είναι πάλι αυτή η «Μετά – νοημοσύνη? »

Μετά - νοημοσύνη: είναι ο χαμηλός τρόπος που χρησιμοποιεί κάποιος την διανοητική του νοημοσύνη (IQ) με αποτέλεσμα, να πράττει αδέξια ή να φέρεται περίεργα...

Παράδειγμα
  -  έχει κάποιος μια Πόρσε και την χρησιμοποιεί για να μεταφέρει ποσότητες φρούτων, η Πόρσε φταίει?, ή το πώς αξιοποιεί την νοημοσύνη του?
 
-  ο πατέρας σου έχει το ασφαλέστερο κότερο που υπάρχει στον κόσμο... αυτό δικαιολογεί, το να μην ξέρεις κολύμπι?

Διαβάστε περισσότερα: Νοημοσύνη & Μετανοημοσύνη

Ως ειδικοί της Ψυχικής υγείας γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι όλοι «μέσα μας» συγκατοικούμε με το παιδί που υπήρξαμε κάποτε.

Για να σχετιστούμε όμως μαζί του «ως ενήλικες» χρειάζεται να έχουμε Αυτογνωσία και να αποδεχτούμε την ύπαρξη του μέσα μας, ως δεδομένη.

 Είναι δεδομένο πως δεν πρέπει για κανέναν λόγο να το ξεχνάμε ή να το παραμελούμε, διότι, θα γκρινιάζει επίμονα.., έχει δε, την δυνατότητα μέχρι και να μας αρρωστήσει πολύ άσχημα, από την παρατεταμένη παραμέληση του, μόνον και μόνον για να μας εκδικηθεί, ως να ήταν ένα «παλιόπαιδο» που δεν του κάνουμε τα χατίρια.

Διαβάστε περισσότερα: Ψυχική Υγεία... και το παιδί μέσα μας

Σήμερα, σε όποιο σπίτι και εάν βρεθούμε, ένα κινητό ή κάποιο Tablet θα είναι έτοιμο για ενημερωτική ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση.

Η ενημέρωση δεν είναι πια, μια απλή ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου, είναι δικαίωμα και μάλιστα από τα σπουδαιότερα όπως αναφέρεται στην < Οικουμενική Διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άρθρο 19 >.

Είναι κοινά αποδεκτό πως: το άτομο σήμερα, χωρίς ενημέρωση, υστερεί, είναι αδύναμο και πολύ ευάλωτο στα όποια ακούσματα ή τις όποιες εικόνες του προβάλλονται.

Διαβάστε περισσότερα: Διαδίκτυο... ένα χρήσιμο, αλλά επικίνδυνο κοκτέιλ

Η γνωστή σε όλους μας «λογική επεξεργασία», επιστημονικά ονομάζεται, IQ (Intelligence Quotient) - διανοητική νοημοσύνη.

Σχετικά πρόσφατα ανακαλύφτηκε επιπρόσθετα από του ερευνητές επιστήμονες, μια νέα μορφή νοημοσύνης που ονομάστηκε EQ (emotional intelligence) - συναισθηματική νοημοσύνη.

Το IQ & EQ μετρούνται με εξειδικευμένα τεστ, που αξιολογούν διάφορα νοητικά πεδία του εγκεφάλου.

Διαβάστε περισσότερα: Τελικά, είμαι Έξυπνος ή Όχι... και πως θα το μάθω

Ετυμολογία: έξυπνος < ἐξ + ὕπνος

Το Βικιλεξικό ως «έξυπνο άνθρωπο» ορίζει:

Τον άνθρωπο που καταλαβαίνει δύσκολα πράγματα (κυρίως σε πραγματικές συνθήκες), κρίνει πολύπλοκες καταστάσεις με σχετική άνεση και έχει την ικανότητα να δρα καίρια εφαρμόζοντας την παραγωγική - λειτουργική σκέψη του στην πράξη και ταυτόχρονα διέπεται από κατανόηση και υψηλή αντίληψη!

Πρώτη διαπίστωση – θέση
Μα, όποιος πληρεί νοητικά και συναισθηματικά όλες τις παραπάνω ικανότητες και προσόντα, δεν είναι απλά "έξυπνος άνθρωπος" αλλά "Υπεράνθρωπος" και εάν γνωρίζετε κάποιον τέτοιο άνθρωπο παρακαλώ πολύ να μου τον γνωρίσετε και εμένα.. διότι μεταξύ των ανθρώπων που συναναστρέφομαι καθημερινά δεν έχω γνωρίσει ούτε έναν...

Διαβάστε περισσότερα: Αρετές και προβλήματα - του έξυπνου άνθρωπου

Μπάφος - τσιγαριλίκι - κάνναβη & ναρκωτικές ουσίες 

Ειδικά γραμμένο για τους νέους μας και για τους γονείς τους.

Όταν ο/η έφηβος (φυσιολογικά) αρχίζει να διεκδικεί περισσότερο χρόνο εκτός του σπιτιού, προκειμένου να κάνει περισσότερο χρόνο παρέα με τους φίλους/ες, αρχίζουν τα όργανα για αυτόν αλλά και για τους γονείς του, διότι, ο έφηβος μπαίνει σε μια κατάσταση νέων ερεθισμάτων, καινούργιων ακουσμάτων, νέων προτύπων και διαμορφώνει τις πρώτες δικές του πεποιθήσεις.

Εάν τα πρότυπα του έφηβου είναι: σπουδαίοι τραγουδιστές, γνωστά μοντέλα, ηθοποιοί με λάμψη, σελέμπριτι ή κοντράκηδες.., και μιλούν για αυτούς με θαυμασμό - θέλοντας πολύ να τους μοιάσουν - τότε ο έφηβος ή ο νέος/α δίνει στους γονείς του (χωρίς να το καταλαβαίνει) ένα σοβαρό μήνυμα, που πρέπει να το λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας (ως γονείς), προκειμένου να τον καθοδηγήσετε με ευελιξία και μεγάλη προσοχή.

Διαβάστε περισσότερα: Το Τυρί & η Φάκα... Νεολαία & Ναρκωτικές ουσίες

Το Facebook ως ένα πολύ δυνατό επικοινωνιακό μέσο μπήκε δυναμικά στην ζωή μας.., παρά τις όποιες παρενέργειες του.

Απαριθμεί 1,2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες (Facebook, 2010, 2011) και καταγράφεται ως το πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο!

Η ιστορία του "Facebook" ως δημιουργία δικτύου, μας είναι λίγο ή πολύ γνωστή.
Ξεκίνησε το 2004 ως μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης μόνον για τους φοιτητές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και σταδιακά επεκτάθηκε σχεδόν σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, κολλέγια, λύκεια και γυμνάσια των ΗΠΑ... από εκεί μετά σε επαγγελματικές ενώσεις και τέλος σε όλον τον κόσμο!

Διαβάστε περισσότερα: Το Facebook στο "Μικροσκόπιο" των ειδικών