Πρέκας Επιφάνειος - PDTC
Σύμβουλος Πρόληψης Ψυχικής Υγείας
Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής

Ψυχολογική Υποστήριξη & Αντιμετώπιση
Ηλιούπολη -
210 99 59 640 / 6944 100 101
A+ A A-

Κρίσεις Πανικού

Κρίσεις Πανικού, αιτίες, συμπτώματα, αντιμετώπιση και θεραπεία


Τα συμπτώματα που συνοδεύουν μια «κρίση πανικού» είναι πολύ έντονα και κορυφώνονται συνήθως εντός μερικών λεπτών.
 Εκδηλώνονται αιφνίδια προκαλώντας στο άτομο έντονα βιολογικά και ψυχολογικά συμπτώματα.

Βιολογικά συμπτώματα
Κρίσεις Πανικού, αιτίες, συμπτώματα, αντιμετώπιση και θεραπείαΈξαψη, εφίδρωση, τάσεις λιποθυμίας, ταχυπαλμία, δύσπνοια, κόμπος στο λαιμό, σφίξιμο στο στήθος, κόμπος στο στομάχι, αίσθηση εμφράγματος, εγκεφαλικού ή ακόμα και θανάτου, δυσκολία κατάποσης, ρίγος,  ζάλη, ναυτία κλπ. -  ενώ στην πραγματικότητα «το πάσχον άτομο» δεν απειλείται από κάποιον σοβαρό κίνδυνο.

Ψυχολογικά συμπτώματα
Φόβος, αίσθημα επικείμενης καταστροφής, αίσθηση απώλειας του ελέγχου,προσωρινή αποδιοργάνωση της προσωπικότητας του πάσχοντος ατόμου.
Το πρώτο επεισόδιο κυρίως εκδηλώνεται όταν το άτομο είναι σε χαλαρή διάθεση και το βιώνει (ως κεραυνός εν αιθρία).

Αντιδράσεις
Το άτομο θα προσπαθήσει να εξηγήσει την κατάσταση που βιώνει, αλλά δεν θα τα καταφέρει.., αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την «προσωρινή» νοητική και συναισθηματική του αποδιοργάνωση με αποτέλεσμα την κλιμάκωση των συμπτωμάτων.

Επιπλοκές
Μετά από την εκδήλωση μιας «κρίσεως πανικού», το άτομο θα αρχίσει να αποφεύγει καταστάσεις που ενδέχεται να του την ξαναπροκαλέσουν...
Παράδειγμα: το πάσχον άτομο, κυρίως θα αρχίσει να αποφεύγει «πάση θυσία» τις συνθήκες που του προκάλεσαν την πρώτη κρίση.
Δυστυχώς όμως, οι κρίσεις πανικού γεννούν νέες φοβίες ώς να ήταν << Λερναία Ύδρα>> μία αντιμετωπίζεις και δύο αναδύονται - βάζοντας το πάσχον άτομο σε μια απίστευτη ψυχική ταλαιπωρία. Οι συνηθέστερες είναι: ασανσέρ, μετρό, λεωφορεία, καταστήματα με πολύ κόσμο, κλειστοί χώροι, ύψος, αεροπλάνα και ο κατάλογος είναι μακρύς...
Επίσης, εγκαθίστανται στο πάσχον άτομο, έντονη ανησυχία για την υγεία του «ψάχνει απεγνωσμένα να βρει κάποια παθολογική εξήγηση», αποφεύγει τις κοινωνικές εκδηλώσεις,  ρωτά (πριν πάει κάπου) για την διάταξη του χώρου που πρόκειται να επισκεφθεί, αντιμετωπίζει δυσκολίες στη δουλειά του - και αρχίζει να προγραμματίζει τη ζωή του, με βάση την αποφυγή κάποιας επικείμενης κρίσεως πανικού...

Ως ειδικός της “Ψυχικής υγείας” γνωρίζω από την εμπειρία μου πως: τα άτομα που έγιναν αποδέκτες μιας έντονης «κρίσεως πανικού» επιχειρούν να μοιραστούν αυτό που τους συνέβη με κάποιον της εμπιστοσύνης τους – αλλά θα αντιληφθούν πολύ γρήγορα ότι, το άτομο που μίλησαν δεν θα μπορέσε ούτε να τους συναισθανθεί, ούτε να τους καταλάβει, -  με αποτέλεσμα να νιώσουν μοναξιά, να κοντεύουν να τρελαθούν (κατάσταση που δεν υφίσταται) και να επιδεινωθεί η ψυχολογική τους κατάσταση.

Σαφής οδηγία
<< Μην προσπαθήσετε να εξηγήσετε σε κάποιον που δεν το έχει ζήσει, τι είναι και πως σε κάνει να νιώθεις μια "κρίση πανικού" - είναι σαν να προσπαθείς να εξηγήσεις σε έναν τυφλό τι είναι τα χρώματα >>


Αντιμετώπιση

kriseis panikou aities simptomata therapeia psixotherapeftisΟι εξειδικευμένοι επιστήμονες της "Ψυχικής Υγείας" είναι πολυ-επίπονα εκπαιδευμένοι και μέσω των «ατομικών συνεδριών» αντιμετωπίζουν τις "κρίσεις πανικού" και απαλλάσσουν οριστικά το άτομο από την εκδήλωση τους.., λυτρώνοντας το κυριολεκτικά!.
Παράδειγμα: κατά την διάρκεια των «ατομικών συνεδριών» τροποποιούν και εμπλουτίζουν τις υπάρχουσες γνώσεις του πάσχοντος ατόμου, προκειμένου ο εγκέφαλος του να τις μετατρέψει και να τις βιώσει ως «εμπειρίες» νέας συναισθηματικής μάθησης που θα το απαλλάξουν οριστικά από τις κρίσεις πανικού.

Είναι μια θεραπευτική διαδικασία που γίνεται με την χρήση εξειδικευμένων τεχνικών μόνον από εξειδικευμένους επιστήμονες και εξελίσσεται σε τρία στάδια:
1. Την αλληλουχία: που είναι η τοποθέτηση των πληροφοριών στη σωστή σειρά.
2. Την αφαίρεση: αφορά την κρίση και την αφαίρεση των αρνητικών συναισθημάτων.
3. Την οργάνωση: η ικανότητα του μυαλού να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες για να σχηματίσει πλήρεις σκέψεις – σκέψεις που να παράγουν υγιή συναισθήματα.


Κλείνοντας
Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες της “Ψυχικής Υγείας” σε σχέση με την αντιμετώπιση των «κρίσεων πανικού» καλούνται να ασκήσουν προσαρμοσμένες (στο πάσχον άτομο) ψυχοθεραπευτικές τεχνικές, αναπτύσσοντας νέους «εγκεφαλικά» αυτόματους μηχανισμούς άμυνας και συνήθειες – μηχανισμούς και συνήθειες που θα αποτελέσουν την νέα του βάση, για μια ευτυχισμένη ζωή χωρίς αναβολές.


Mε εκτίμηση
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
     Ψυχοθεραπευτής
Επιφάνειος Πρέκας – PDTCΓια πληροφορίες αντιμετώπισης των "κρίσεων πανικού" ή ατομικών συνεδριών μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα: 210 – 9959 640  /  6944 100 101