Πρέκας Επιφάνειος - PDTC
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Ψυχοθεραπευτής

Ψυχολογική Υποστήριξη & Αντιμετώπιση
Πληροφορίες :
210 99 59 640 / 6944 100 101
A+ A A-

Κατάθλιψη

Κατάθλιψη, αιτίες, συμπτώματα, αντιμετώπιση και θεραπεία

Τι είναι κατάθλιψη
Η έννοια της κατάθλιψης χρησιμοποιείται συχνά καταχρηστικά... για αυτό τον λόγο, η διαπίστωση της ύπαρξής της είναι αρμοδιότητα ενός ειδικού. Το πιο βασικό κριτήριο για να κατανοήσει κάποιος εάν έχει κατάθλιψη είναι να διακρίνει αν νιώθει πως η διάθεσή του δεν είναι απλώς δυσάρεστη, αλλά τον παρεμποδίζει με ποικίλους τρόπους στην καθημερινότητα του.


Η κατάθλιψη δεν είναι συναίσθημα: 
είναι συναισθηματική κατάσταση διαρκείας...
Όταν το άτομο αποφεύγει συστηματικά να διαχειριστεί τις εσωτερικές του ανησυχίες (είναι σχεδόν δεδομένο) πως κάποια στιγμή θα του εμφανιστεί δυσθυμία, θλίψη ή κατάθλιψη.


Λόγοι που κάποιος μπορεί να αναπτύξει κατάθλιψη

Τα άτομα που αναπτύσσουν «κατάθλιψη» συνήθως έχουν σοβαρές δυσκολίες στο να εκφράσουν στον σωστό χρόνο και άτομο, τα συναισθήματά τους.
Πρόκειται για συναισθηματικές καταστάσεις ή γεγονότα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως «σταθμοί» στην ζωή ενός ανθρώπου.
Τέτοια γεγονότα μπορεί να είναι η έντονη συναισθηματική απογοήτευση. Πχτο διαζύγιο, ο μη επιθυμητός χωρισμός από σχέση, η απόλυση, η χρεωκοπία, η απώλεια από θάνατο, η συνταξιοδότηση, οι διαπροσωπικές συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια κα.
Επίσης: οι τραυματικές εμπειρίες όπως, κάποιο σοβαρό ατύχημα, η εμφάνιση μιας σοβαρής ασθένειας, μπορεί να αποτελέσουν την αιτία για την δημιουργία κατάθλιψης.
Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει μια κοινή αντίδραση για όλους απέναντι σε αυτές τις εξωτερικές καταστάσεις.
Δηλαδή, καταστάσεις και συσσωρευμένα προβλήματα «που το άτομο» δεν μπόρεσε να διαχειριστεί, του προκαλούν «ασυνείδητα πλέον» κατάθλιψη...


Συμπτώματα

Η εικόνα που έχει ένας άνθρωπος με κατάθλιψη για τον εαυτό του χαρακτηρίζεται από τα πέντε «α» (και όλα στερητικά):  απόγνωση, απελπισία, ανημπόρια, αβοηθησία και ανεπάρκεια.

Κατάθλιψη, αιτίες, συμπτώματα, αντιμετώπιση και θεραπείαΣε πνευματικό-διανοητικό επίπεδο δημιουργείται έντονη απαισιοδοξία.
Το πρόσωπο με κατάθλιψη αντιλαμβάνεται όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και όλο τον κόσμο με αρνητικό τρόπο και δεν υπάρχει επιθυμία για τίποτα... Μπορεί να θέλει να ξεπεράσει αυτή την ψυχική δυσφορία, αλλά παράλληλα νιώθει ότι η δύναμη της θέλησής του είναι ανεπαρκής.
Η παρουσία της κατάθλιψης σε συναισθηματικό επίπεδο σημαίνει ότι, το πρόσωπο νιώθει ένα υπαρξιακό κενό, αδιάκοπη λύπη, αβάσταχτη μοναξιά, έλλειψη ενεργητικότητας για να κάνει οτιδήποτε - παράλληλα δεν μπορεί να αντλήσει ικανοποίηση από δραστηριότητες, ανθρώπους και καταστάσεις που πριν του ήταν ευχάριστα. Πχ. επαγγελματική δραστηριότητα, οικογενειακές και κοινωνικές δραστηριότητες, χόμπι κ.α.

Σε σωματικό και νευροφυτικό επίπεδο: οι καταθλιπτικοί παρουσιάζουν δυσκολίες στο να αποκοιμηθούν, μπορεί ο ύπνος τους να είναι διακοπτόμενος ή αντίθετα να κοιμούνται πολλές ώρες, χωρίς να νιώθουν το αίσθημα της ξεκούρασης.


Αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Ο Ηράκλειτος έλεγε ότι, « η αρρώστια την υγεία έκανε πολύτιμο αγαθό ».
Το άτομο ή οικείοι του ατόμου που πάσχει από «κατάθλιψη», δεν πρέπει για κανέναν λόγο να παραμελήσουν την αντιμετώπιση της, διότι:
  • δεν πρόκειται να του περάσει από μόνη της με τον καιρό
  • μην αφήνετε τον εαυτό σας ή τον άνθρωπο σας να υποφέρει και να ταλαιπωρείται
  • μην το καθυστερείτε, επισκεφθείτε το συντομότερο δυνατόν κάποιον ειδικό της “Ψυχικής Υγείας”
  • δεν είναι πλέον Ταμπού σήμερα - είναι μια εντελώς φυσιολογική αντιμετώπιση.

katathlipsi aities simptomata therapeia psixotherapeftisΟι εξειδικευμένοι άνθρωποι της “Ψυχικής Υγείας” είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι προκειμένου να διευκολύνουν την συνομιλία σας για να μπορέσετε να μιλήσετε αβίαστα για τα προβλήματα που σας απασχολούν - παράλληλα θα σας διευκολύνουν να αδειάσετε "σημείο με σημείο" τον συναισθηματικό σας αποταμιευτήρα και να αποσυμπιεστείτε ψυχολογικά...
Μέσω αυτής της εξειδικευμένης Ψυχό-θεραπευτικής διαδικασίας, αντιμετωπίζουμε τα αίτια που προκαλούν την κατάθλιψη και ταλαιπωρούν τον επισκέπτη μας, έτσιι τον βοηθάμε άμεσα και αποτελεσματικά.
Επιπρόσθετα, εάν το πρόβλημα σας αφορά κάποια άλλη εξειδίκευση, ο “ειδικός” που θα επισκεφθείτε, θα σας παραπέμψει στον κατάλληλο επιστήμονα προκειμένου να λύσετε το πρόβλημα που σας απασχολεί.

Η Ψυχοθεραπεία αναπτύσσει μια δυναμική που οδηγεί το άτομο στην Αυτογνωσία των δυνατότητων του, καθώς και των αδυναμιών του.., με αποτέλεσμα ο επισκέπτης μας!, να γνωρίζει, που πατά, πως πατάει και πως είναι συναισθηματικά σε καθημερινή βάση...
 
Δείξτε εμπιστοσύνη στους κατάλληλους για την περίπτωση σας “ειδικούς” και η λύση του προβλήματος που σας ταλαιπωρεί θα βρεθεί.


Κλείνοντας

Θεωρείστε δεδομένο ότι, πολλοί συνάνθρωποι μας αντιμετώπισαν με απόλυτη επιτυχία «μέσω της Ψυχοθεραπείας» την κατάθλιψη και τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν και ζουν πλέον πολύ καλύτερα από πριν την εκδήλωση της...

<< Κάντε υπομονή, δουλέψτε με τον εαυτό σας και να είστε σίγουροι ότι οι αλλαγές θα έρθουν >>


Με εκτίμηση
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
     Ψυχοθεραπευτής 
Επιφάνειος Πρέκας - PDTCΓια ατομικές συνεδρίες αντιμετώπισης της κατάθλιψης, μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα: 210  9959 640  /  6944 100 101