Πρέκας Επιφάνειος - PDTC
Σύμβουλος Πρόληψης Ψυχικής Υγείας
Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής

Ψυχολογική Υποστήριξη & Αντιμετώπιση
Ηλιούπολη -
210 99 59 640 / 6944 100 101
A+ A A-

Κατάθλιψη

Κατάθλιψη - Αντιμετώπιση και Θεραπεία

Τι είναι κατάθλιψη
Η έννοια της κατάθλιψης χρησιμοποιείται συχνά καταχρηστικά... για αυτό τον λόγο, η διαπίστωση της ύπαρξής της είναι αρμοδιότητα ενός ειδικού. Το πιο βασικό κριτήριο για να κατανοήσει κάποιος εάν έχει κατάθλιψη είναι να διακρίνει αν νιώθει πως η διάθεσή του δεν είναι απλώς δυσάρεστη, αλλά τον παρεμποδίζει με ποικίλους τρόπους στην καθημερινότητα του.


Η κατάθλιψη δεν είναι συναίσθημα: 
είναι συναισθηματική κατάσταση διαρκείας.
Όταν το άτομο αποφεύγει συστηματικά να διαχειριστεί τις εσωτερικές του ανησυχίες (είναι σχεδόν δεδομένο) πως κάποια στιγμή θα του εμφανιστεί δυσθυμία, θλίψη ή κατάθλιψη.


Λόγοι που κάποιος μπορεί να αναπτύξει κατάθλιψη

Τα άτομα που αναπτύσσουν «κατάθλιψη» συνήθως έχουν σοβαρές δυσκολίες στο να εκφράσουν στον σωστό χρόνο και άτομο, τα συναισθήματά τους.
Πρόκειται για συναισθηματικές καταστάσεις ή γεγονότα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως «σταθμοί» στην ζωή ενός ανθρώπου.
Τέτοια γεγονότα μπορεί να είναι : διαζύγιο, μη επιθυμητός χωρισμός από σχέση, απόλυση ή χρεωκοπία, απώλεια από θάνατο, συνταξιοδότηση, διαπροσωπικές συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια κα.
Επίσης, τραυματικές εμπειρίες όπως : ένα σοβαρό ατύχημα ή η εμφάνιση μιάς σοβαρής ασθένειας, μπορεί να αποτελέσουν την αιτία για την δημιουργία κατάθλιψης.
Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει μια κοινή αντίδραση για όλους απέναντι σε αυτές τις εξωτερικές καταστάσεις... δηλ., καταστάσεις και συσσωρευμένα προβλήματα «που το άτομο» δεν μπόρεσε να διαχειριστεί άμεσα μπορεί να του προκαλέσουν «ασυνείδητα» κατάθλιψη.


Συμπτώματα

Η εικόνα που έχει ένας άνθρωπος με κατάθλιψη για τον εαυτό του χαρακτηρίζεται από τα πέντε «α» (και όλα στερητικά):  απόγνωση, απελπισία, ανημπόρια, αβοηθησία και ανεπάρκεια.

Κατάθλιψη, αιτίες, συμπτώματα, αντιμετώπιση και θεραπείαΣε πνευματικό-διανοητικό επίπεδο δημιουργείται έντονη απαισιοδοξία.
Το πρόσωπο με κατάθλιψη αντιλαμβάνεται όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και όλο τον κόσμο με αρνητικό τρόπο και δεν υπάρχει επιθυμία για τίποτα... Μπορεί να θέλει να ξεπεράσει αυτή την ψυχική δυσφορία αλλά παράλληλα νιώθει, ότι η δύναμη της θέλησής του είναι ανεπαρκής.
Η παρουσία της κατάθλιψης σε συναισθηματικό επίπεδο σημαίνει ότι, το πρόσωπο νιώθει παρατεταμένη θλίψη, μοναξιά, έλλειψη ενεργητικότητας και παράλληλα δεν μπορεί να αντλήσει ικανοποίηση από δραστηριότητες, ανθρώπους και καταστάσεις που πριν του ήταν ευχάριστα. Πχ. επαγγελματική δραστηριότητα, οικογενειακές ή κοινωνικές δραστηριότητες, χόμπι κ.α.

Σε σωματικό και νευροφυτικό επίπεδο: το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη, συχνά παρουσιάζει δυσκολίες στο να κοιμηθεί, μπορεί ο ύπνος του να είναι διακοπτόμενος ή αντίθετα να κοιμάται πολλές ώρες και να ξυπνάει, χωρίς να νιώθει ξεκούραστος - σε κάποιες περιπτώσεις δε, ξυπνάει κουρασμένος σαν να εργαζόταν όλη την νύχτα...


Αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Ο Ηράκλειτος έλεγε ότι: «η αρρώστια την υγεία έκανε πολύτιμο αγαθό».
Το άτομο ή η οικείοι του ατόμου που πάσχει από «κατάθλιψη», χρειάζεται να το βοηθήσουν το συντομότερο, διότι δυσκολεύετε να καταλάβει τι του συμβαίνει.

Παράδειγμα
  • η κατάθλιψη δεν περνάει από μόνη της με τον καιρό
  • μην αφήνετε τον εαυτό σας ή τον άνθρωπο σας να υποφέρει και να ταλαιπωρείται
  • μην το καθυστερείτε, επισκεφθείτε το συντομότερο δυνατόν κάποιον ειδικό της “Ψυχικής Υγείας”
  • δεν είναι πλέον Ταμπού σήμερα - είναι μια συχνή συναισθηματική κατάσταση που προκύπτει από τις συνθήκες της ζωής που βιώνουμε καθημερινά...

katathlipsi aities simptomata therapeia psixotherapeftisΟι εξειδικευμένοι επαγγελματίες της “Ψυχικής Υγείας” είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι προκειμένου να διευκολύνουν την συνομιλία σας για να μπορέσετε να μιλήσετε αβίαστα για τα προβλήματα που σας απασχολούν - παράλληλα θα σας διευκολύνουν να αδειάσετε "σημείο με σημείο" τον συναισθηματικό σας αποταμιευτήρα και να αποσυμπιεστείτε ψυχολογικά.
Μέσω αυτής της εξειδικευμένης Ψυχό-θεραπευτικής διαδικασίας, αντιμετωπίζονται τα αίτια που προκαλούν κατάθλιψη στο άτομο και το βοηθάμε άμεσα και αποτελεσματικά.
Επιπρόσθετα: εάν το πρόβλημα που ταλαιπωρεί το άτομο αφορά κάποια άλλη εξειδίκευση, ο “ειδικός” που θα επισκεφθείτε, θα το παραπέμψει στον κατάλληλο επιστήμονα προκειμένου να το αντιμετωπίσει άμεσα και δραστικά.

Η Ψυχοθεραπεία αναπτύσσει μια δυναμική που οδηγεί το άτομο στην γνώση των δυνατότητων του, καθώς και των αδυναμιών του - το άτομο επιπλέον, αναπτύσσει μηχανισμούς συναισθηματικής άμυνας και εκτόνωσης, με αποτέλεσμα να γνωρίζει, που πατά, πως πατάει και πως να διαχειρίζεται αβίαστα και καθημερινά τα συναισθήματα που του προκύπτουν!!!
 
Δείξτε εμπιστοσύνη στους κατάλληλους “ειδικούς” και το πρόβλημα της κατάθλιψης θα αντιμετωπιστεί!!!, όπως έχει γίνει με πολλούς, πολλούς άλλους συναθρώπους μας!!!

Κλείνοντας

Θεωρείστε δεδομένο ότι, πολλοί συνάνθρωποι μας αντιμετώπισαν με απόλυτη επιτυχία «μέσω της Ψυχοθεραπείας» την κατάθλιψη και τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν και ζουν πλέον πολύ καλύτερα από πριν την εκδήλωση της...

<< Κάντε υπομονή, δουλέψτε με τον εαυτό σας και να είστε σίγουροι ότι οι αλλαγές θα έρθουν >>


Με εκτίμηση
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
     Ψυχοθεραπευτής 
Επιφάνειος Πρέκας - PDTCΓια ατομικές συνεδρίες αντιμετώπισης της κατάθλιψης, μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα: 210  9959 640  /  6944 100 101