Πρέκας Επιφάνειος - PDTC
Σύμβουλος Πρόληψης Ψυχικής Υγείας
Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής

Ψυχολογική Υποστήριξη & Αντιμετώπιση
Ηλιούπολη -
210 99 59 640 / 6944 100 101
A+ A A-

Φοβίες

Φοβίες, αιτίες, συμπτώματα, αντιμετώπιση και θεραπεία


Ο φόβος και οι φοβίες έχουν αρκετές ομοιότητες αλλά δεν είναι το ίδιο.

Οι Φοβίες προκύπτουν ως το αποτέλεσμα μιας δυσλειτουργικής αντίδρασης του οργανισμού, και κατά την εκδήλωση τους, συνοδεύονται από έντονη ανησυχία και άγχος, - συναισθήματα τα οποία βιώνει το άτομο «ως απειλή», παρότι, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποιος αληθινός κίνδυνος...

fovia agorafovia antimetopisi voitheia2Οι φοβίες είναι ύπουλες (δεν είναι όπως ο φόβος) - διότι το άτομο που τις υφίσταται, τις στηρίζει σε απολύτως λογικούς ισχυρισμούς, - ενώ ο "φόβος" αποτελεί έναν αρχέγονο φυσικό και πολύ χρήσιμο μηχανισμό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση του ανθρώπινου είδους.., ο οποίος προειδοποιεί έγκαιρα και προετοιμάζει τον άνθρωπο «ψυχολογικά και βιολογικά» προκειμένου να αντιμετώπιση έναν πραγματικό κίνδυνο.

Συνηθισμένες φοβίες
Συνήθως τις φοβίες, τις διαχωρίζουμε σε τρεις κύριες ομάδες, παρά το ότι, υπάρχουν πολλές μορφές φοβιών.

  1. Αγοραφοβία: το άτομο νιώθει φόβο όταν βρίσκεται σε μέρη από όπου δεν μπορεί να φύγει εύκολα ή εμπλέκεται σε καταστάσεις στις οποίες δυσκολεύεται να βρει βοήθεια. Έτσι, λόγω του εξαιρετικά έντονου άγχους που βιώνει, αποφεύγει να βρεθεί σε τέτοιου είδους συνθήκες, όπως σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, σε πολυκαταστήματα, στο σινεμά ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η αγοραφοβία συχνά προκαλεί "κρίσεις πανικού" - δηλαδή: επεισόδιο πολύ έντονου άγχους.
  2. Κοινωνική φοβία: κατάσταση κατά την οποία το άτομο  φοβάται να εμπλακεί σε κοινωνικές περιστάσεις, σε συνθήκες δηλαδή που χρειάζεται να κάνει μια απλή συνήθως δραστηριότητα μπροστά σε άλλους, όπως το να φάει, να μιλήσει με κάποιον σε μια κοινωνική συναναστροφή ή να δώσει συνέντευξη για δουλειά, - αγχώνεται ότι θα κάνει κάποιο λάθος και οι υπόλοιποι θα τον επικρίνουν, πως θα αισθανθεί αμηχανία ή θα γίνει ρεζίλι. Ορισμένοι άνθρωποι με κοινωνική φοβία αδυνατούν ακόμα και να πάνε στη δουλειά τους ή να έχουν στοιχειώδεις κοινωνικές επαφές.
  3. Ειδικές φοβίες: οι ειδικές φοβίες εκδηλώνονται ως φόβος. Π.χ. (προς τις γάτες, τα σκυλιά, τα έντομα, τις ενέσεις κ.α.). Οι ειδικές φοβίες μπορεί να εμφανίζονται μεμονωμένα αλλά και περισσότερες από μία ταυτόχρονα στο ίδιο άτομο, - διαταράσσοντας έτσι, την ψυχική του συγκρότηση μέχρι το φοβικό ερέθισμα να σταματήσει να υφίσταται.

Συμπτώματα
  • αίσθημα απώλειας ελέγχου, φόβος, αυξημένες πιθανότητες πρόκλησης πανικού όταν το άτομο εκτίθεται στο αντικείμενο ή την κατάσταση που φοβάται
  • αίσθημα ότι, πρέπει να αποφύγει τις φοβίες με κάθε κόστος
  • σημαντικές απώλειες στην καθημερινή του λειτουργικότητα
  • ταχυκαρδία, εφίδρωση, δυσκολία στην αναπνοή
  • αναγνώριση του παράλογου των αντιδράσεών του
  • συχνή αδυναμία, στο να τις ελέγξει

Επιπλοκές
Oι εκδηλώσεις «φοβιών» αποδιοργανώνουν την καθημερινότητα του ατόμου σε μεγάλο βαθμό, το οποίο βιώνει μια επώδυνη, εσωτερική (και μη αντιληπτή από τους άλλους) ψυχική και συναισθηματική ταλαιπωρία - με αποτέλεσμα να προσαρμόζει άμεσα την συμπεριφορά του με σκοπό την αποφυγή των  φοβιών που το ταλαιπωρούν.

Αντιμετώπιση
antimetopisi therapeia fovies agorafoviaΟι «φοβίες» πρέπει να αντιμετωπίζονται το συντομότερο δυνατόν μετά την εμφάνιση τους.., αλλά μόνον από εξειδικευμένους επαγγελματίες της “Ψυχικής Υγείας”.
Κατά την θεραπευτική πράξη αξιοποιούνται πλήρως, όλες οι εξειδικευμένες τεχνικές «συστηματικής απευαισθητοποίησης» προκειμένου να αντικατασταθούν αργά, αλλά σταθερά όλοι οι «ασυνείδητοι συνειρμοί» που προκαλούν τις εκδηλώσεις φοβιών στο άτομο.., παράλληλα στοχεύουμε στην ανάδυση, την  βίωση και την συνειδητοποίηση των συναισθηματικών αιτιών τους, με σκοπό την πλήρη εξάλειψη τους.


Κλείνοντας

Από την εμπειρία μου ως ειδικός της “Ψυχικής Υγείας” σας διαβεβαιώνω πως μέσω των «ατομικών συνεδριών», οι φοβίες σήμερα, είναι πλήρως αντιμετωπίσιμες - ζητήστε βοήθεια και οι φοβίες σας θα αντιμετωπιστούν πλήρως και θα απελευθερωθείτε
 

Mε εκτίμηση
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
     Ψυχοθεραπευτής
Επιφάνειος Πρέκας – PDTCΓια πληροφορίες αντιμετώπισης των φοβιών ή ατομικών συνεδριών μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα: 210 – 9959 640  /  6944 100 101