Πρέκας Επιφάνειος - PDTC
Σύμβουλος Πρόληψης Ψυχικής Υγείας
Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής

Ψυχολογική Υποστήριξη & Αντιμετώπιση
Ηλιούπολη -
210 99 59 640 / 6944 100 101
A+ A A-

Διαζύγιο

Διαζύγιο, εγκατάλειψη και αντιμετώπιση


Το διαζύγιο ταξινομείται στην κλίμακα των στρεσογόνων καταστάσεων, αμέσως μετά την απώλεια (από θάνατο) κάποιου αγαπημένου μας προσώπου.

Η κατάθλιψη σχετίζεται στενά με το διαζύγιο και αποτελεί μία από τις συνηθέστερες αντιδράσεις του ατόμου που δεν το επιθυμούσε.

diazigio egatalipsi antimetopisi psyxologosΤα συναισθήματα που κατακλύζουν το άτομο που δεν επιθυμεί να χωρίσει, αλλά σύρεται σε ένα διαζύγιο είναι πολύ έντονα...  Πχ. απόρριψη, σύγχυση, αγανάκτηση προς τον εαυτό τους, θυμός, απογοήτευση - συναισθήματα που αποτελούν την αίτια για την ανάδυση κατάθλιψης.

Τα παιδιά συνήθως είναι τα θύματα μιας τέτοιας κατάστασης:  το άτομο που καλείται να πάρει διαζύγιο χωρίς να το επιθυμεί, τα εκμεταλλεύεται  προκειμένου να εκβιάσει συναισθηματικά το άτομο που ζητά το διαζύγιο. Σημαντικότατο ρόλο για το εάν τα παιδιά γίνουν αντικείμενο συναισθηματικής εκμετάλλευσης ή όχι, θα παίξει, η παιδεία και η εκπαίδευση των εμπλεκομένων σε ένα διαζύγιο... (Όσο χαμηλότερο είναι το εκπαιδευτικό επίπεδο.., τόσο απρόβλεπτες θα είναι και οι αντιδράσεις τους σε σχέση με τα παιδιά τους).

Διαχείριση και Αντιμετώπιση
Η ατομική Ψυχοθεραπεία για τις περιπτώσεις των ατόμων που χωρίζουν παρά την θέληση τους και που πονούν πάρα πολύ «ψυχικά», κρίνεται σχεδόν επιβεβλημένη.., διότι, "πρωτίστως" πρέπει να ανακουφιστούν από τον πόνο που υφίστανται, για να μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους, - και (σε δεύτερο χρόνο) τα βοηθάμε προκειμένου να μην τους μείνουν σοβαρές ψυχικές ουλές που θα επηρεάσουν την μελλοντική τους συμπεριφορά ή που θα αφήσουν ψυχολογικά συντρίμμια πίσω τους.

antimetopisi therapeia psixotherapeftisΣήμερα, (μέσω της ψυχοθεραπείας) διαθέτουμε πολλά μέσα, προκειμένου να βοηθήσουμε κυρίως το άτομο που δεν επιθυμούσε να χωρίσει, να απεμπλακεί οριστικά από αυτήν την ταλαιπωρία που υφίσταται και να ξαναδεί την ζωή του με αισιοδοξία.

Παράδειγμα
  • αποδεχόμαστε το άτομο άνευ όρων και κριτικής
  • το βοηθάμε να σταθεί με την δέουσα σοβαρότητα σκοπού απέναντι στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει
  • βήμα με το βήμα, το βοηθάμε να κατανοήσει πως είναι εντελώς φυσιολογικό να πονάει
  • ανοίγουμε χώρο στο μυαλό και την ψυχή του για νέες και πιο υγιείς σκέψεις
  • το μαθαίνουμε να επιλέγει, το πότε, πώς και με ποιον μπορεί να μοιραστεί τα συναισθήματά που το κατακλύζουν ( η επιλογή του προσώπου είναι μείζονος σημασίας ).
  • το βοηθάμε προκειμένου να αφήσει τον εαυτό του να κάνει αβίαστα τις αλλαγές που επιθυμεί και να προσαρμοστεί στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει
  • το βοηθάμε προκειμένου να μπορέσει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των σχέσεων από τις οποίες είχε απομακρυνθεί
  • το βοηθάμε (μέσω τεχνικών ψυχοθεραπείας) προκειμένου να αφήσει τον εαυτό του όποτε μπορεί να χαρεί
  • το βοηθάμε να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί.., (ο χρόνος στις περιπτώσεις του ατόμου "που χωρίζει παρά την θέληση του" είναι γιατρός)

Κλείνοντας
Έχει καταγραφή ότι:  ένα διαζύγιο αποτέλεσε την ευκαιρία το ατόμου για μια καλύτερη ζωή!.
Είναι επίσης καταγεγραμμένο ότι, σε πολλές περιπτώσεις το άτομο που ζήτησε τον χωρισμό γύρισε στον προηγούμενο σύντροφο του, μετανιωμένο και με διάθεση να ξανασμίξει μαζί του.., αλλά στις (περισσότερες περιπτώσεις) το πουλάκι είχε πετάξει για καλύτερους προορισμούς.


Mε εκτίμηση
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
      Ψυχοθεραπευτής
Επιφάνειος Πρέκας – PDTCΓια σεμινάρια αντιμετώπισης διαζυγίου ή ατομικών συνεδριών μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα: 210 – 9959 640  /  6944 100 101