ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙKΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Πρέκας Επιφάνειος - PDTC

* Ψυχοθεραπευτής  

210 99 59 640 & 6944 100 101
¨Ηλιούπολη - Αττική¨
A+ A A-

Τελικά είμαι έξυπνος ή όχι; Kαι πως θα το μάθω;

Ετυμολογία: έξυπνος < ξ & πνος

Το Βικιλεξικό ως "έξυπνο άνθρωπο" ορίζει.

Τον άνθρωπο που καταλαβαίνει δύσκολα πράγματα σε πραγματικές συνθήκες, κρίνει πολύπλοκες καταστάσεις με σχετική άνεση, έχει την ικανότητα να δρα καίρια εφαρμόζοντας στην πράξη την παραγωγική κ' λειτουργική του σκέψη και ταυτόχρονα διέπετε από κατανόηση και υψηλή αντίληψη!

Η γνωστή σε όλους μας «λογική επεξεργασία», ονομάζεται "Intelligence Quotient" ή (IQ) = διανοητική νοημοσύνη.
 

Σχετικά πρόσφατα ανακαλύφτηκε από του ερευνητές επιστήμονες, μια νέα μορφή νοημοσύνης που ονομάστηκε "Emotional Intelligence" ή (EQ) =  συναισθηματική νοημοσύνη. 

Η (IQ) και ή (EQ) μετριούνται με εξειδικευμένα τεστ, που αξιολογούν διάφορα νοητικά πεδία του εγκεφάλου.

Παράδειγμα:
 
  1) Τα τεστ IQ μετρούν:

Την ταχύτητα σκέψης, την σύνθεση και την ταχύτητα σχημάτων (τύπου Πάζλ), τη μαθηματική ικανότητα, την οπτική ταχύτητα αντίληψης και γενικότερα νοητικές ικανότητες που αφορούν τις θετικές επιστήμες.

  2) Τα τεστ EQ μετρούν:
 
Την κοινωνικότητα του ατόμου, την ικανότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα του αλλά και την συναισθηματική κατάσταση των άλλων, την διάκριση μεταξύ των διαφορετικών συναισθημάτων και      πως αξιοποιεί τη συναισθηματική πληροφορία που αντιλήφθηκε το άτομο,- δεδομένα που αποτελούν "για το άτομο" οδηγό σκέψης και συμπεριφοράς.


Κλίμακας ευφυΐας (IQ)

Η κλίμακα ευφυΐας "Binet-Simon" δημιουργήθηκε το 1905, με επικεφαλής τον "Γάλλο" ψυχολόγο (Alfred Binet) όπου κατασκεύασε το πρώτο τεστ μέτρησης ευφυΐας!

Το τεστ "Binet-Simon", έκτοτε εξελίχθηκε και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, παρ' όλα αυτά οι επιστήμονες παρατηρούσαν πολύ συχνά, το εξής οξύμωρο, ένα άτομο με (IQ) 140 να εργάζεται για ένα άλλο άτομο με (IQ) 110.
Οπότε κάτι δεν κόλλαγε όσον αφορά την αξιοποίηση των μετρήσεων (σε επαγγελματικό επίπεδο) και οι σχετικές επιστήμες έψαχναν να βρουν την εξήγηση του οξύμωρου αυτού φαινομένου - και μετά από πολλά χρόνια ερευνών αναπτύχθηκε η θεωρεία της "πολλαπλής νοημοσύνης".
 

Πολλαπλή Νοημοσύνη
 
Ο "Χάουαρντ Γκάρντνερ" το 1984, καθηγητής Ιατρικής και Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, καθηγητής μάθησης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, γνωστικός και αναπτυξιακός ψυχολόγος, παρουσίασε για πρώτη φορά τη θεωρία της "πολλαπλής νοημοσύνης" θεωρεία που άλλαξε κυριολεκτικά τον χάρτη της εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο! Παράλληλα άνοιξε νέους δρόμους ερευνών από όπου τελικά προέκυψε και η "Συναισθηματική νοημοσύνη" (EQ).
 

Συναισθηματική Νοημοσύνη (EQ)
 
Το 1990, οι Salovey & Mayer εισάγουν για πρώτη φορά τον όρο "Συναισθηματική Νοημοσύνη" EQ (emotional intelligence) ως ένα τύπο νοημοσύνης, που εμπεριείχε δεξιότητες επεξεργασίας πληροφοριών συναισθηματικής φύσης.

Η θεωρεία της Συναισθηματικής νοημοσύνης (EQ) γίνεται ευρύτατα γνωστή το1995, από τον "Dr. Daniel Goleman", ψυχολόγο του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ, συγγραφέα και επιστημονικό δημοσιογράφο των New York Times - όταν παρουσίασε το βιβλίο του με τίτλο «Emotional Intelligence», εκδόσεις, Bantam Books, έγινε πολύ γρήγορα μπεστ-σέλερ στην Αμερική.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε
και στην Ελλάδα το 1996 από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, με τίτλο "Συναισθηματική νοημοσύνη''. 
Η Συναισθηματική νοημοσύνη (EQ), απάντησε άμεσα στο οξύμωρο φαινόμενο!, του πως ένας άνθρωπος με δείκτη νοημοσύνης (IQ) 140, εργαζόταν για ένα άλλο που είχε δείκτη 110.

Συναισθηματική νοημοσύνη - Χαρακτηριστικά:
 
    α) το άτομο χαρακτηρίζεται από διορατικότητα, αντιλαμβάνεται (σε πρώτο χρόνο) τα συναισθήματά του, αβίαστα κατανοεί τις απόψεις και τα συναισθήματα των γύρω του, μπορεί να βλέπει    τα πράγματα και από τη δική τους οπτική γωνία.
 
    β)  ελέγχει τις προσωπικές του προκαταλήψεις και δεν τις αφήνει να επηρεάζουν την κρίση του για τις ικανότητες των άλλων.
 
    γ)  είναι ικανό να συσπειρώνει και να δραστηριοποιεί τους ανθρώπους γύρω του, δεν κρατά επικριτική στάση απέναντι στους υφιστάμενους του και ασκεί κριτική με εποικοδομητικά σχόλια.
 
    δ)  είναι ειλικρινής για τα συναισθήματα και τις προθέσεις του, είναι υποστηρικτικός, αποφασιστικός, εκφραστικός, έχει με λίγα λόγια την ευκαιρία να γίνει ένας επιτυχημένος "ηγέτης".
 

Συγκρίσεις μεταξύ IQ & EQ
 
Το IQ και το EQ, είναι δύο διακριτές και ξεχωριστές ικανότητες της ανθρώπινης νόησης, - ωστόσο συνδέονται μεταξύ τους καθώς η μία συμπληρώνει την άλλη, αλλά κανένας δείκτης αξιολόγησης εκ των δύο από μόνος του,  δεν εξασφαλίζει την επιτυχία του ατόμου, έστω και εάν αυτός είναι σε υπερθετικό βαθμό αξιολόγησης στα σχετικά τεστ. 
Πολύ συχνά κατά την αξιολόγηση των τεστ, κατεγράφησαν περιπτώσεις ατόμων που είχαν εκ διαμέτρου αντίθετες βαθμολογίες στα δύο τεστ.
 

Παράδειγμα:
 
Επιστήμονες διεθνούς κύρους, με υψηλότατο (IQ), παρατηρήθηκε ότι, πολλές φορές αντιμετώπιζαν προβλήματα συναναστροφών με άλλους ανθρώπους και προβλήματα κοινωνικότητας.
Ενώ αντίστοιχα επιστήμονες ανάλογου κύρους, αλλά με υψηλό (EQ) παρατηρήθηκε πως, - αντιμετώπιζαν δυσκολίες με τις αριθμητικές πράξεις και ενίοτε προβλήματα με την κατανόηση απλών καθημερινών θεμάτων.

Οι πρόσφατες μελέτες ισχυρίζονται πως το (EQ) είναι σημαντικότερο κριτήριο από το (IQ).
Ο καθηγητής ψυχολογίας του Χάρβαρντ Dr. Goleman μετά από πολυετείς έρευνες ανακάλυψε ότι, η Συναισθηματική Νοημοσύνη (EQ) σε σύγκριση με τις τεχνικές γνώσεις και το δείκτη νοημοσύνης (IQ) ότι, ο δείκτης μέτρησης (EQ) είναι δύο φορές πιο σημαντικός παράγοντας στην επαγγελματική επιτυχία ενός ατόμου.

Σε στατιστικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, αποδεικνύεται πως οι υψηλοί δείκτες (EQ) έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην επιτυχία του ατόμου.
Το (IQ) παρά την διαδεδομένη φήμη του, έρχεται δεύτερο σε σειρά προτεραιότητας , - μετά τα νέα ευρήματα.
Την ώρα όμως, που το (EQ) παρουσιάζεται ως σημαντικότερος δείκτης, «κανείς - μα κανείς» δεν είναι σε θέση να αμφισβητήσει, πως οι μεγαλύτερες «τομές» τουλάχιστον σε επιστημονικό επίπεδο αποτελεσμάτων!, έχουν προέλθει από ανθρώπους με υψηλό (IQ).
 

Παράδειγμα:
 
Στο φεγγάρι δεν μας πήγαν άνθρωποι με υψηλή Συναισθηματική νοημοσύνη EQ (αν και μπορεί να συνέδραμαν), - το σίγουρο είναι ότι μας πήγαν άνθρωποι με πολύ υψηλό IQ, "Intelligence Quotient" - διανοητική νοημοσύνη.
Τα επιχειρήματα στις τάξεις της ακαδημαϊκής κοινότητας που συναντά κάποιος που κάνει έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα, είναι αμέτρητα, είτε υπέρ της αξιοποίησης της (EQ), είτε υπέρ της αξιοποίησης του (IQ).
 
Κλείνοντας
 
 
Από την παραπάνω μελέτη, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα: ότι, η συνύπαρξη και των δύο δεικτών ευφυΐας (πάνω από τον μέσο όρο), αποτελεί το μέγιστο «νοητικά» καλό για την δημιουργικότητα και την κοινωνικότητα του ατόμου.