ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙKΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Πρέκας Επιφάνειος - PDTC

* Ψυχοθεραπευτής  

210 99 59 640 & 6944 100 101
¨Ηλιούπολη - Αττική¨
A+ A A-

Φιλοσοφία & Ψυχολογία

Στην διάρκεια του 21ου αιώνα μια διευρυμένη άβυσσος έχει εμφανιστεί κάτω από τα πόδια μας, καθώς η θρησκεία έχει υποχωρήσει, η επιστήμη έχει προχωρήσει και το νόημα έχει χαθεί.
Ότι συζητιόταν στην Αθήνα δυόμιση χιλιάδες χρόνια πριν, εξακολουθεί να ενδιαφέρει και σήμερα...

Παράδειγμα:    
                                                                            
Υπάρχει Θεός; Είναι ο Θεός αρσενικός ή θηλυκός; Έχει αυτό σημασία; Τι είναι η αλήθεια; Τι είναι η ομορφιά; Υπάρχουν, νόημα και σκοπός; Τι σημαίνει, καλή ζωή; Ποιος είναι ο σκοπός της εκπαίδευσης; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αναθρέψεις παιδιά; κλπ.
'Ολα τα παραπάνω (θεραπευτικά) αφορούν την σχολή της "Υπαρξιακής Ψυχολογίας" η οποία ασχολείται με ανθρώπους που τους απασχολούν δύσκολες (εσωτερικές) αναζητήσεις, προβληματισμοί και θέλουν απαντήσεις προκειμένου να ηρεμήσουν οι σκέψεις τους και να γαληνέψει ο νούς τους.

O

Στόχος της "Υπαρξιακής Ψυχολογίας" βρίσκεται στο παρόν, με βλέψη προς το μέλλον και όχι το παρελθόν όπως συμβαίνει στην παραδοσιακή ψυχοθεραπεία ή ψυχανάλυση και (ως μέθοδος) είναι αρκετά διαδραστική μεταξύ του θεραπευτή και του επισκέπτη.

Καταγράφετε πως:
Πάρα Πολλοί καλοί Ψυχολόγοι είναι και φιλόσοφοι..., ενώ αντίστοιχα πολλοί Φιλόσοφοι (χωρίς να το γνωρίζουν) είναι αρκετά καλοί ψυχολόγοι.


Ο φόβος του ότι είμαστε φθαρτοί και ο φόβος του θανάτου << για πολλούς καταξιωμένους Ψυχολόγους >> είναι η αιτία όλων των νευρώσεων.

Ο Σωκράτης(470 – 399 π.χ.) έλεγε ότι, << ο δε ανεξέταστος βίος ού βιωτός άνθρωπος >>, εννοώντας ότι το άτομο πρέπει να εξετάζει, να αντιλαμβάνεται και να βιώνει την ύπαρξη του (προσωπική μου ερμηνεία)…

Ο δε Πλάτωνας (429 – 347 π.χ.), θεωρούσε ότι με την κατάλληλη μόρφωση μπορούμε να περάσουμε στον νοητό κόσμο << τον κόσμο των ιδεών >> και να κατανοήσουμε τις καθαρές μορφές Ελευθερίας, Δικαιοσύνης, της Ομορφιάς και της Αλήθειας...

Ο Ηράκλειτος έλεγε ότι, << η αρρώστια την υγεία έκανε πολύτιμο αγαθό>>....

Ο Γερμανός φιλόσοφος Ιμανουελ Καντ (1724 – 1804), ανέπτυξε την θεωρία της Ηθικής ως καθήκοντος..., έναντι ανωτέρων αρχών.

Στη άλλη άκρη της Γής τότε:

Ο Λάο Τσου (600 με 400 πχ ) ιδρυτής του Ταοϊσμού πρέσβευε ότι, << η ευκολία και η δυσκολία καθορίζουν η μία την άλλη >> και ότι, << ο καλύτερος τρόπος δράσης, είναι αυτός που μας αφήνει άμεπτους και χωρίς τύψεις>>.

Επίσης, ο Κινέζος φιλόσοφος Κομφούκιος (551 – 479 πχ ) που η επιρροή του στην Κινέζικη κουλτούρα συγκρίνεται με την επιρροή του Αριστοτέλη στην δύση!!! πρέσβευε ότι, << πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που βρίσκουμε την γνώση, όπου και να τι βρίσκουμε! >>




* Βιβλιογραφία

Ορισμένα αποσπάσματα είναι από το βιβλίο του Λου Μάρινοφ, Ph. D., 1999, Πλάτωνας, όχι Προζάκ!. Μετάφραση Αριάδνη Αλαβάνου, εκδόσεις Λιβάνη 2002
(ένα εξαιρετικό βιβλίο που σας συστήνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε)