ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙKΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Πρέκας Επιφάνειος - PDTC

* Ψυχοθεραπευτής  

210 99 59 640 & 6944 100 101
¨Ηλιούπολη - Αττική¨
A+ A A-

Οικονομική κρίση & Ψυχοφάρμακα

H οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει πολλούς συνανθρώπους μας στη χρήση ηρεμιστικών, αγχολυτικών, υπναγωγών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Πριν από 10 - 15 χρόνια, όποιος έπαιρνε "αγχολυτικά" ή άλλου τύπου "ψυχοφάρμακα" ήταν δακτυλοδεικτούμενος και προβληματικός.
Σήμερα, δύσκολα θα βρεις κάποιο σπίτι, που να μην έχει στο φαρμακείο του, ηρεμιστικά, αγχολυτικά, υπναγωγά ή κάποιου τύπου αντικαταθλιπτικά φάρμακα και ακούς πλέον πολύ συχνά να ρωτάει ο ένας τον άλλον, τι φάρμακα παίρνεις εσύ, διότι εγώ παίρνω αυτά και αυτά... λες και είναι κάτι το εντελώς φυσιολογικό.
 
 
Ο επικεφαλής χημικός καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Θωμαΐδης και οι συνεργάτες τους, Νίκη Μαραγκού, Νικηφόρος Αλυγιζάκης και Μαριλένα Δασενάκη διεξήγαγαν εκτεταμένη έρευνα από το 2010 έως 2014 στα αστικά λύματα της Αττικής και ανακάλυψαν ότι, υπήρχαν "αυξημένες ουσίες" ηρεμιστικών, αντικαταθλιπτικών αντιψυχωσικών και λοιπών σχετικών φαρμάκων.

Συγκεκριμένα

Μεταξύ 2010 - 2014
σημειώθηκε αύξηση κατά 35 φορές στα αντιψυχωσικά που ανιχνεύθηκαν στα λύματα της Αττικής, αύξηση κατά 19 φορές στις ηρεμιστικές ουσίες "βενζοδιαζεπίνες" και κατά 11 φορές στα αντικαταθλιπτικά
.

 
Ακόμη, ανοδικά κινήθηκαν και οι ναρκωτικές ουσίες... όπως η μεθαδόνη (επταπλασιασμός), το έκστασι (πενταπλασιασμός) και οι μεθαμφεταμίνες (διπλασιασμός). 
Η έρευνα τους δημοσιεύθηκε στην έγκυρη επιθεώρηση "Environmental Science and Technology".

Η συλλογή δειγμάτων συνεχίστηκε και τα έτη 2015 και 2016, με τα ευρήματα της περσινής χρονιάς να εμφανίζουν μια τάση σταθεροποίησης, καθώς φαίνεται ότι ανακόπηκε η αυξητική τάση στη χρήση φαρμάκων για ψυχιατρικές διαταραχές.

Επίσης, ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας "Γιάννης Κυριόπουλος" εξηγεί πως στις ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης ψυχικών νοσημάτων ανήκουν όχι μόνο οι άνεργοι αλλά και όσοι έχουν δάνεια ή χρέη και τονίζει ότι, το 23% των ατόμων με "ψυχικά νοσήματα" έχουν δάνεια (!!!)

Σύμφωνα και με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την υγεία των Ελλήνων το 2014:

• Το 47,4% των Ελλήνων έχουν πάρει κάποιο φάρμακο με συνταγή τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

• Το 49,7% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάποια χρόνια πάθηση (αύξηση κατά 25,5% σε σχέση με το 2009).

• Το 4,7% του ενήλικου πληθυσμού έχει κατάθλιψη (αύξηση 80,8% σε σχέση με το 2009). Το 33% είναι άνδρες και το 67% γυναίκες.

• Το 7,6% του ενήλικου πληθυσμού έχει αγχώδεις διαταραχές.

Το βασικό συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η υγεία του πληθυσμού, ιδίως η ψυχική, επιδεινώθηκε κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης.


Το Σκάνδαλο είναι ότι, - το φάρμακο έγινε εμπόρευμα?

Το φάρμακο, είτε φτηνό είναι, είτε ακριβό, είτε πρωτότυπο, είτε γεννόσημο, είναι εμπόρευμα τεραστίων οικονομικών συμφερόντων και επενδύσεων.

Ο ετήσιος τζίρος της αγοράς φαρμάκου στην Ελλάδα ξεπερνά τα 3 δισ. Ευρώ!

Σε χώρες, όπως η δική μας... με τις διαφόρων ειδών "παροχές" των φαρμακευτικών κολοσσών προς τους "Ιατρούς" η "εύκολη" συνταγογράφηση των αντικαταθλιπτικών και "ψυχοτροπικών" φαρμάκων καλά κρατεί. 

Σημείωση

 - το άγχος σήμερα είναι "απόλυτα μετρήσιμο" ως ψυχική επιπλοκή.  
 - παραδοσιακά, οι ψυχίατροι μετράνε το άγχος με την κλίμακα Hamilton (HAM-A), η οποία είναι μια απλή τυποποιημένη συνέντευξη διάρκειας περίπου μισής ώρας.
 - από μέτριας έντασης και πάνω, το άγχος, χρειάζεται θεραπεία.

Τα φάρμακα που μειώνουν το άγχος, λέγονται αγχολυτικά (άγχος + "Λύσις")... που στα Αρχαία Ελληνικά σημαίνει: απελευθέρωση, λύτρωση, απαλλαγή.

Ο πολύς κόσμος ονομάζει (και όχι άδικα) τα αγχολυτικά φάρμακα, - ηρεμιστικά και το αντίστροφο, αλλά οι διαφορές τους είναι ουσιαστικές και μεγάλες. 

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που παρέχονται από τους "Ιατρούς" για την θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης συνήθως είναι "Ψυχοτροπικά", - τα οποία "κανονικά" θα έπρεπε να χωρηγούνται μόνο από "Ψυχιάτρους" λόγο των συχνών παρενεργειών τους... παρενέργειες που αν προκύψουν οι γενικοί "Ιατροί" δεν έχουν την εκπαίδευση να τις αντιμετωπίσουν.

Δηλαδή

Είναι φάρμακα που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και τις ψυχοκινητικές ικανότητες του ατόμου και ενίοτε έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες, στην ικανότητα του ατόμου που τα λαμβάνει, προκειμένου να οδηγεί αυτοκίνητο ή άλλου βαρέως τύπου μηχανήματα.
 

Γνωρίζουμε πως:

Τα ηρεμιστικά, τα αγχολυτικά, τα υπναγωγά και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, - όπως όλα τα φάρμακα, ενίοτε μπορούν να γίνουν από φάρμακο - φαρμάκι, προκαλώντας στο άτομο μια σειρά από παρενέργειες κατά την λήψη τους.


Θεωρείτε, πολύ σημαντικό για την θεραπεία του ατόμου, - το πότε και πιά "Ιατρική ειδικότητα" χορήγησε τα συγκεκριμένα φάρμακα (άσχετα από το εάν δικαιούται να συνταγογραφεί)... και για να γίνω πιο σαφής, αναφέρομαι στους παθολόγους και τους οικογενειακούς γιατρούς που δεν είναι Ψυχίατροι, οι οποίοι συχνά συνταγογραφούν (με σχετική ευκολία) εξειδικευμένα ψυχοφάρμακα, - και εάν στραβώσει το περιστατικό κατά την χρήση των φαρμάκων που χορήγησαν, - παραπέμπουν εσπευσμένα το πάσχον άτομο στον Ψυχιάτρο... ενώ το πάσχον άτομο είδη μπορεί να έχει καταρρακωθεί από τις παρενέργειες, - με αποτέλεσμα η θεραπεία του να γίνει πολύ πιο δύσκολη για τον "Ψυχίατρο" που θα το αναλάβει, αλλά και πιο επίπονη για το πάσχον άτομο.

Ό λόγος που δίνω τόσο μεγάλη έμφαση στο ποιος χορηγεί "ψυχοφάρμακα" είναι διότι, γνωρίζουμε πολύ καλά, πως τα ψυχοφάρμακα και ιδιαίτερα τα ισχυρά ψυχοτροπικά έχουν πολλαπλές αλληλεπιδράσεις και παρενέργειες (τόσο μεταξύ τους, όσο και με άλλου τύπου φάρμακα ή αλκοόλ και λοιπών ουσιών)... με αποτέλεσμα η δράση τους να είναι πολύ σύνθετη και απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις "Ψυχιατρικής φαρμακολογίας" προκειμένου να χορηγηθούν στο άτομο

Ακόμα και καταξιωμένοι Ψυχίατροι!, συχνά δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις παρενέργειες που παρουσιάζουν τα "ψυχοφάρμακα".

 
Κλείνοντας
 
Θεωρείστε δεδομένο, πως η επιλογή του θεράποντος "Ιατρού", καθώς και η ειδικότητα που κατέχει, είναι μείζονος σημασίας για την πορεία της θεραπείας του πάσχοντος ατόμου.