ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙKΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Πρέκας Επιφάνειος - PDTC

* Ψυχοθεραπευτής  

210 99 59 640 & 6944 100 101
¨Ηλιούπολη - Αττική¨
A+ A A-

Νέος εαυτός ...και μπορεί και γίνεται!

Νέος εαυτός ...και μπορεί και γίνεται!

Ερώτηση:
 
Μα καλέ μου κύριε πόσο εφικτό είναι να ξανά-δημιουργήσει κάποιος τον εαυτό του?

Απάντηση:
 
Να ξανά- δημιουργήσει κάποιος ολοκληρωτικά εκ νέου τον εαυτό του δεν είναι εφικτό, να αλλάξει όμως μια σειρά από στοιχεία της προσωπικότητας του που το ενοχλούν ή που το δυσκολεύουν γίνεται!
 


Ερώτηση:

Και με ποιο τρόπο μπορεί να επιτευχθούν τόσο σπουδαίες αλλαγές?

Απάντηση:

Το άτομο που θέλει πραγματικά να αλλάξει κάποια στοιχεία της προσωπικότητας του "πρωτίστως" πρέπει να κάνει έναν ειλικρινή απολογισμό της μέχρι τώρα ζωής του.
 
Ο απολογισμός αποτελεί την αρχή μιας δυναμικής "ψυχολογικής διαδικασίας" που εμπεριέχει την αξιολόγηση των σωστών και των λαθών που έχει κάνει μέχρι αυτή τη στιγμή στη ζωή του, οδηγεί το άτομο σε "συνειδητά" συμπεράσματα για το πώς έχει πράξει μέχρι σήμερα και αποτελεί την απαρχή των επιθυμητών αλλαγών που θέλει να πετύχει, σε σχέση με τον εαυτό του.

Σημείωση

Ο απολογισμός των πράξεων του παρελθόντος, πρέπει να γίνει με "αίσθηση δικαίου" και σοβαρότητα σκοπού απέναντι στο βαθύτερο εαυτό σας.
 
Γνωρίζουμε ότι:
 
Ο ειλικρινής απολογισμός αναδύει στην "συνείδηση" του ατόμου, ξεχασμένα γεγονότα ή καταστάσεις που συχνά συνοδεύονται και από τα ανάλογα συναισθήματα, - συναισθήματα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του και στη ζωή του, βοηθούν το άτομο στη "συνειδητοποίηση τους" και στα διδάγματα που αφήνει κάθε εμπειρία, - με αποτέλεσμα να ανοίγει ψυχολογικό έδαφος στο άτομο προκειμένου να πετύχει τις αλλαγές που επιθυμεί, - παράλληλα το κάνει λιγότερο επιρρεπή στα ίδια λάθη αλλά και ωριμότερο.

Tο άτομο καλείται να αναλογιστεί

   - Τι το πλήγωσε κατά το παρελθόν
 
   - Ποιους πλήγωσε άδικα
 
   - Πότε έπραξε σωστά
 
   - Εάν ένιωσε κάποια περίοδο στη ζωή του πληρότητα, υπερήφανο ή ακόμα και ευτυχισμένο

Κρίνεται απαραίτητο

Το άτομο που θέλει να πετύχει τις αλλαγές που επιθυμεί, να βάλει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών του σε σχέση με τις αλλαγές που θέλει κάνει ...στοχεύοντας στην αποφύγει ματαιώσεων της νέας του συμπεριφοράς και των εμποδίων που ποτέ δεν λείπουν από την ζωή.

Το άτομο χρειάζεται να λάβει υπόψη του

  -  Τα δεδομένα της υγείας του
 
  -  Τα τρέχοντα προβλήματα του
 
- Τις τρέχουσες ανάγκες του
 
  -  Τα εισοδήματα του
 
  -  Τις συνήθειες του
 
  -  Και να συμπεριφέρεται διαρκώς "με σκοπό" την καθημερινή βελτίωση της ζωής του



Δεν πρέπει ξεχνάτε ότι:
  
   -  η ζωή κυλάει
  
   -  άνθρωποι έρχονται και άνθρωποι φεύγουν
  
   -  οι καταστάσεις αλλάζουν
  
   -  οι αλλαγές δημιουργούν ισχυρά συναισθήματα, μεταξύ αυτών όμως και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο

Είναι κοινά αποδεκτό ότι, διανύουμε "δύσκολες εποχές" όπου, οι υπέρ-αισιόδοξοι στόχοι δεν επιτυγχάνονται εύκολα και οι ματαιώσεις καραδοκούν.

"Σημασία όμως δεν έχει πόσες φορές θα πέσουμε κάτω... σημασία έχει!, να σηκωθούμε μία παραπάνω και να συνεχίσουμε".

Στο χέρι του κάθε ατόμου είναι πετύχει τις αλλαγές που επιθυμεί, - έστω και εάν χρειαστεί την προσωρινή συνδρομή κάποιου ειδικού της "Ψυχικής υγείας" με σκοπό τη καθοδήγηση και την ενθάρρυνση του για την επίτευξη των αλλαγών.

Κλείνοντας
 
 
Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουμε ένα σημείο αναφοράς κ' απολογισμού,- είτε αυτός είναι φίλος/η (αλλά αντάξιος του θέματος), είτε κάποιος ειδικός, προκειμένου να μπορέσουμε να μοιραστούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας, δίνοντας έτσι στο εαυτό μας τη δυνατότητα να εξελίσσεται διαρκώς.