ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙKΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Πρέκας Επιφάνειος - PDTC

* Ψυχοθεραπευτής  

210 99 59 640 & 6944 100 101
¨Ηλιούπολη - Αττική¨
A+ A A-

Οι άνθρωποι γεννιούνται ή γίνονται?

...ας τοποθετηθώ ευθύς εξ αρχής

"
Οι άνθρωποι και γεννιούνται και γίνονται"

Δυο λόγια τεκμηρίωσης της παραπάνω τοποθέτησης.

Από την ημέρα της σύλληψης του εμβρίου, ο οργανισμός του αρχίζει να αναπτύσσει "πέραν των άλλων", και τα λεγόμενα πρωτογενή ορμέφυτα”... μόλις γεννηθεί (ως παιδί πλέον) βλέπουμε τα χαρακτηριστικά του και όχι το χαρακτήρα του ή τη προσωπικότητα του.

Παράδειγμα:

Πηγαίνουμε σε ένα μαιευτήριο και έχει σε ένα θάλαμο 20 νεογέννητα βρέφη, - η επιβλέπουσα πηγαίνει κάθε πρωί και ανοίγει το παράθυρο του δωματίου τους για να μπει λίγο ο ήλιος, παρατηρήστε ότι, μερικά από τα βρέφη με το άνοιγμα του παραθύρου θα είναι χαρούμενα, άλλα θα αρχίσουν να κλαίνε, άλλα θα τα ενοχλεί το φώς και άλλα θα το δέχονται πολύ ευχάριστα.

Οι διαφορές των αντιδράσεων τους ανήκουν στην κατηγορία πρωτογενή ορμέμφυταή αλλιώς γεννητικές ιδιαιτερότητες και βέβαια δεν είναι τα χαρακτηριστικά τους, - είναι οι βιολογικές αντιδράσεις τους.

Τα συνήθη εγγενή χαρακτηριστικά που παρατηρούμε συνήθως όταν γεννηθεί ένα βρέφος είναι, τα μαλλιά του, η μύτη του, το στόμα του, εάν έχει στρογγυλό ή μακρόστενο πρόσωπο και συνήθως σχολιάζουμε σε ποιόν μοιάζει.

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα, - γνωρίσματα που θα το συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή (βέβαια υπάρχουν και οι πλαστικοί χειρουργοί) αλλά για κανένα λόγο δεν αποτελούν στοιχεία του χαρακτήρα του ή της προσωπικότητας του.

Θεωρείστε λοιπόν δεδομένο ότι, η προσωπικότητα κάθε ανθρώπου κτίζεται "σημείο με σημείο", μέσω των ερεθισμάτων και της εκπαίδευσης που δέχεται καθημερινά, και δεν είναι εγγενής.

Kτίζεται κυρίως, από το σύνολο των ερεθισμάτων που δέχεται, από το 3ο μέχρι το 9ο έτος του... και συνεχίζει να αναπτύσσεται μέχρι το 19ο, - και με διαφορετικό τρόπο, καθ' όλη την διάρκεια της ζωής του!

Η έννοια λοιπόν ''χαρακτήρας'' στην πραγματικότητα δεν υφίσταται... και μην τα μπερδεύουμε με τα εγγενή χαρακτηριστικά των ανθρώπων, αλλά κατά κόρον ακόμα και εμείς που γνωρίζουμε τις διαφορές αποδεχόμαστε την έννοια "χαρακτήρας" με την ευρύτερη έννοια στην καθομιλουμένη.

Οπότε
Ο άνθρωπος γεννιέται με εγγενή χαρακτηριστικά, - και όχι με χαρακτήρα ή προσωπικότητα, εμπεριέχει παράλληλα στον οργανισμό του πρωτογενή ορμέμφυτα”.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ της έννοιας "χαρακτήρας" και "προσωπικότητας". 

Ο χαρακτήρας κάθε ανθρώπου καθορίζει τη προσωπικότητα του, - και η προσωπικότητα του το χαρακτήρα του.

Είναι δεδομένο πώς:
Η προσωπικότητα κάθε ανθρώπου κτίζεται... ειδάλλως θα ίσχυε η μοιρολατρική άποψη ότι, (ο κάθε ένας με την μοίρα του), και θα ήμασταν ως είδος, ανενεργοί, τεμπέληδες, απαθείς, περιμένοντας απλά να δούμε τι θα μας συμβεί.

Πολλοί άνθρωποι ανάμεσα μας, λανθασμένα πιστεύουν ότι, η "μοίρα κάνει κουμάντο στην ζωή μας", - και όχι εμείς στη ζωή μας.

Κλείνοντας
Ιστορικά, όλοι οι μεγάλοι "Ψυχολόγοι και Φιλόσοφοι" συγκλίνουν στην άποψη πως, - η μόνη σταθερή κατάσταση στην ζωή μας είναι η αλλαγή.