ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙKΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Πρέκας Επιφάνειος - PDTC

* Ψυχοθεραπευτής  

210 99 59 640 & 6944 100 101
¨Ηλιούπολη - Αττική¨
A+ A A-

Εθισμός στο διαδίκτυο

Με βάση τη ρητή αναφορά στην "Οικουμενική διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων", στο άρθρο 19, η ενημέρωση δεν είναι απλή ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου, είναι δικαίωμα και μάλιστα από τα σπουδαιότερα.

Είναι δεδομένο ότι:
Το άτομο, χωρίς ενημέρωση, υστερεί, είναι αδύναμο και ευάλωτο σε οποιαδήποτε ακούσματα ή εικόνες του προβάλλονται.

Το Internet, το Instagram, το You Tube, το Facebook και τα ΜΜΕ παρέχουν ένα υπέρογκο φάσμα πληροφοριών μέσω οπτικοακουστικών ερεθισμάτων.


Σημείωση S.O.S
Τα οπτικοακουστικά ερεθίσματα (δηλ. εικόνα και ήχος μαζί) αποτελούν τον δυναμικότερο τρόπο επηρεασμού του εγκεφάλου μέσω υποβολών για την μεταφορά δεδομένων, προτρέποντας ουσιαστικά (τον αποδέκτη) πως πρέπει να πράξει.  
Τα social media από την μία παρέχουν ορθή και γρήγορη πληροφόρηση... αν και συχνά λανθασμένη, προκαλώντας σύγχυση και σοβαρούς κινδύνους, με πιο ευάλωτες κατηγορίες, τους εφήβους και τους πρώιμα νέους.

Η αποπλάνηση, ο εκφοβισμός, ο ηλεκτρονικός τζόγος αποτελούν συχνό φαινόμενο των κινδύνων του Internet.

Έχει καταγραφεί πως:


Η χωρίς μέτρο χρήση ευθύνεται για, -  την χαλάρωση των ανθρώπινων σχέσεων
   

    -  την αποξένωση και την απομάκρυνση των ανθρώπων
    -  την έγκλειστη εικονική πραγματικότητα
    -  την αποπροσωποποίηση της ανθρώπινης επαφής
    -  την ανάπτυξη μιας στάσης παθητικότητας
    -  την αδράνεια απέναντι στην πραγματική ζωή και τα προβλήματά της

Οι εξαρτημένοι χρήστες έχουν περίπου 1/3 μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα, εθισμό, νευρώσεις, φοβίες και άλλα ψυχολογικά προβλήματα, σε σχέση με τους κοινούς χρήστες.

Εθισμός
Πολλοί νέοι σήμερα ψάχνουν τρόπο να αποκοπούν από τα καθημερινά τους προβλήματα... και προκειμένου να κατευνάσουν τα έντονα συναισθήματα που τους κατακλύζουν προστρέχουν συχνότερα στο διαδίκτυο.

Μέσω του τρόπου αυτού αποσυνδέονται από την πραγματικότητα, καταργούν τα όρια, παρουσιάζουν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, παρουσιάζουν τάσεις κατάθλιψης, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κοινωνικό άγχος.

Αποξένωση από τον πραγματικό κόσμο
Το διαδίκτυο δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να ψυχαγωγούνται με μια ποικιλία τρόπων, να επικοινωνούν χωρίς "τα πλεονεκτήματα" της προσωπικής επαφής, να αναπτύσσουν (on-line) σχέσεις... καλύπτοντας έτσι τις τρέχουσες ανάγκες τους... χωρίς να βγουν καθόλου από τα σπίτια τους.

Παραπληροφόρηση


Στο διαδίκτυο καραδοκεί ο κίνδυνος της έκθεσης σε πληροφορίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, διότι, μπορεί να είναι ελλιπείς ή τροποποιημένες, στοχεύοντας στην παραπλάνηση και την εκμετάλλευση του χρήστη.

Οι επιτήδειοι, μπορούν (ανά πάσα στιγμή) να νοθεύσουν την ποιότητα της παρεχόμενης πληροφορίας... προκαλώντας έτσι, φαινόμενα παραπληροφόρησης και παραπλάνησης των χρηστών.

Γνωρίζουμε ότι:
Η εικόνα και ο ήχος μαζί έχουν πολύ μεγάλη δύναμη και εισβάλουν κυριολεκτικά στον εγκέφαλο του ατόμου υποβάλλοντας το, χωρίς αυτό να του γίνεται αντιληπτό... έχουν τη δύναμη να εγκαταστήσουν στο "ασυνείδητο" τις πληροφορίες που θέλουν, τις ειδήσεις που θέλουν προκειμένου να τις υιοθετήσει ως αληθινές.

Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στα άτομα:
Που δεν έχουν την γνώση της δύναμης της εικόνας και του ήχου μαζί, που δεν έχουν ασχοληθεί με την ανάπτυξη της "Αυτογνωσίας" τους και δεν ανέπτυξαν τα οπτικοακουστικά τους φίλτρα και την κριτική τους σκέψη... έτσι που να μπορούν να φιλτράρουν επαρκώς τις πληροφορίες που τους παρέχονται με εικόνα και ήχο μαζί... αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί συνάνθρωποι μας να υιοθετούν ή να συμπεριφέρονται ανάλογα με το παρεχόμενο ερέθισμα ή την πληροφορία.

Πρέπει να μας γίνει συνείδηση ότι:
Όπως κάθε τεχνολογικό μέσο, έτσι και το διαδίκτυο καθώς και τα μέσα των τεχνολογιών αιχμής, μπορούν είτε να απογειώσουν τον άνθρωπο, είτε να τον καταρρακώσουν ή ακόμα και να αλλοιώσουν τον πολιτισμό κάθε κράτους.

Κλείνοντας
Επανερχόμενος στα οφέλη τοποθετούμαι επισημαίνοντας ότι:
Σήμερα μέσω του διαδικτύου και των τεχνολογιών αιχμής... μαθαίνουμε ευκολότερα ότι, μας ενώνουν αρκετά κοινά προβλήματα και αύριο ίσως αναζητήσουμε κοινές λύσεις, επεξεργαζόμενοι τις διαφορές μας και τις μέχρι τώρα διακρίσεις.